Podružna cerkev Sv. Marjete

Objavljeno Sreda, 12 December 2012

marjeta (34)Cerkev je iz druge polovice 16. Stoletja v postgotskem stilu. Ignac Orožen jo takole opiše: Kor in ladja imata gotski obokan strop; mejni lok je okroglo obokan. Cerkvena okna so bila obnovljena za časa župnika Urbana Dietricha (1860-1872) v gotskem slogu. Ob prezbiteriju je na južni strani zakristija z gotskim obokom, severno je zvonik. Cerkev je imela menda tudi kripto. V cerkvi so trije oltarji: veliki oltar Sv. Marjete, device in mučenke. Na zadnji strani je napisano: obnovljen leta 1844. V ladji sta dva stranska oltarja: desno Sv. Marko (tu je zelo lepa slika iz srede 17. stoletja neznanega slikarja) in levo sv. Andrej. Konec 19. Stoletja je bilo zidovje tako poškodovano, da so morali cerkev začasno zapreti. Domačini pa so se zavzeli in že spomladi leta 1893 utrdili temelje. Tedaj so našli človeško okostje in morda zato govorijo, da ima cerkev kripto. Odkrili so tudi obzidje, zgrajeno v obrambo proti turškim napadom, ali pa so ostanki kakšne starejše stavbe, morda kakšne večje kapele. Nekateri sem stavijo postojanko Upellis in navajajo, da so tu bili najdeni rimski grobovi.
Po starih cerkvenih zapiskih je bilo v cerkvi sv. Marjete bogoslužje: na 4. postno nedeljo, na sv. Jožefa, ko je bilo tudi postno spovedovanje, na drugi prošnji dan v križevem tednu in na proščensko nedeljo po sv. Marjeti. Ta cerkev stoji na meji med Vitanjsko župnijo in župnijo sv. Florjana v Doliču.

Zvonovi pri sv. Marjeti

Ignac Orožen je lahko leta 1893 zapisal: V zvoniku visijo trije zvonovi: veliki, 860 funtov težki zvon z napisom: »Ignaz Hilzer. Za časa župnika Josipa Brataniča posebni dobrotniki kot botri so: Anton Jeseničnik, Uršula Lošberger, Martin Vivod, Frančiška Večko, Jernej Zbičajnik, Mica Jeseničnik 1874. Žive razveseljujem, za pokojnimi jaz žalujem.«.
Srednji zvon, težak 400 funtov, ima napis: »Sv. Marjeta, prosi Boga za nas! Posebna dobrotnika kot botra sta Lukež Založnik in Ana Jeseničnik. 1873. Ignaz Hilzer.«
Mali zvon, težak 300 funtov. Napis: »Me fundit Georg Steinmetz Cilleae 1820. Corporis Christi.« (Ulil me je Jurij Kamnosek v Celju 1820.)
Ker so leta 1922 domačini kupili dva nova zvona za cerkev sv. Marjete, moremo iz tega sklepati, da je prejšnje vzela prva svetovna vojna.

Župnijski urad

Župnijski urad Vitanje (Podrobni podatki)

Doliška cesta 12, 3205 VITANJE

tel.: 040 586 838

Alojz Vicman

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Svete Maše

Ponedeljek, sreda, sobota : 8:00

Torek, četrtek, petek: 19:00 (17:00)

Nedelje: Ob 8:30 in 10:30

2013, Izdelava: Izidor Šojč - izisojc(at)gmail.com
Joomla 3.0 templates. All rights reserved.