Obnova cerkve sv. Petra in Pavla – 1. poročilo

V ponedeljek, 19. maja 2014, popoldne od 16. uri smo ob navzočnosti ključarjev in nekaterih članov GS sneli križ in »kroglo«z vrha zvonike naše župnijske cerkve sv. Petra in Pavla. Krogla je večkrat prestreljena, prav tako je bil prestreljen tudi tulec v katerem je bilo sporočilo. Na žalost je to sporočilo zelo uničeno. Kar smo lahko razbrali je, da so leta 1897, ko je bil župnik Josip Žičkar, zvonik delno popravili, namestilo novo kroglo in križ s petelinom  ter namestili strelovod.

Po podatkih iz kronike je bil zvonik temeljito obnovljen 1810, prezbiterij pa 1868. Torej je škril na zvoniku star preko 200 let, ladji pa vsaj 150 let.

Na zvoniku je les dokaj zdrav, saj gre za hrast. V glavnem se bodo »šperovci ojačali«, da pride tudi do večje trdnosti in izravnave.

Potrebno je izdelati novo kroglo, dati peskati križ in narediti novega petelina. Kroglo, križ in petelina bomo dali pozlatiti.

Predvidevamo, da bi do župnijskega dne dela, t.j. 29. Junija 2014, bila tako daleč, da bi lahko ta križ blagoslovili in ga namestili na vrh zvonika.

Za novo kroglo in pozlatitev križa bomo zbirali botre, tako, kot na podružnicah, z darom  50€ postaneš boter, ki ga bomo potem vpisali v listino, ki bo šla v kroglo pod križ. Tako bomo naslednjemu rodu pustili sporočilo, da so vsa ta dela bila izvršena v ljubezni do tega svetišča in so bila sad našega skupnega prizadevanja.  Botre bomo zbirali do nedelje 22.6. in sicer vaš dar  lahko oddate v župnijski pisarni, po sv. maši ali pa članom GS, ki vam bodo tudi izdali potrdilo.

Obnova cerkve sv. Petra in Pavla

Prvi korak pri obnovi cerkve sv. Petra in Pavla je postavitev odra. Ta korak je bil narejen v petek 9. maja. Do vrha križa je 42 metrov.

Pogled z odra je zelo lep, ker pa na žalost to ni turističen oder, ki bi bil odprt za obiskovalce in da ne bi bili prikrajšani za pogled, ki ga nudi vrh, vam spodaj prilagamo nekaj slik.

Blagoslov obnovitvenih del

V nedeljo, 4. maja, po koncu birmanske slovesnosti, je v navzočnosti g. župana Slavka Vetriha in članov župnijskega gospodarskega sveta ter najožjih župnijskih sodelavcev, celjski škof dr. Stanislav Lipovšek, blagoslovil začetek obnovitvenih del na župnijski cerkvi sv. Petra in Pavla. Koordinacija del je zaupana g. Franju Toliču iz Cirkulan, ki je bil izbran na osnovi zbiranja ponudb, kot najugodnejši ponudnik.

Hvala vsem za vaš dar, ki nam omogoča, da z deli lahko začnemo. Naj nas Božji blagoslov spremlja, da bi začeto delo lahko tudi srečno dokončali in našli še manjkajoča finančna sredstva.

Župnijski urad

Župnijski urad Vitanje (Podrobni podatki)

Doliška cesta 12, 3205 VITANJE

tel.: 040 586 838

Alojz Vicman

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Svete Maše

Ponedeljek, sreda, sobota : 8:00

Torek, četrtek, petek: 19:00 (17:00)

Nedelje: Ob 8:30 in 10:30

2013, Izdelava: Izidor Šojč - izisojc(at)gmail.com
Joomla 3.0 templates. All rights reserved.