Podružnice

Objavljeno Sreda, 02 Januar 2013

Slovenci se radi pohvalimo, da imamo lepo, nad vse lepo deželo. Radi pa jo nimamo najprej zato, ker je lepa, pač pa zato, ker je naša. Poleg naravnih lepot jo krasijo številni kulturni spomeniki, v prvi vrsti cerkve, vaške kapele in druga verska znamenja, ki nam brez besede govore, da živimo v božjem okolju. Ta znamenja prinašajo toplino, domačnost, saj se ob njih čutimo varne.
Najstarejše cerkve imajo navadno imena zavetnikov: sv. Peter, sv. Martin, sv. Vid, sv. Marjeta, sv. Rupert itd. To so tako imenovane pražupnije z obsežnim področjem, na katerem so prav zaradi velike oddaljenosti začeli gradi podružnične cerkve. Od teh so mnoge pozneje postale župnijske, nekatere pa so še danes podružnice. Nam najbližja je pražupnija Šmartno pri Slovenj Gradcu. K njej je spadalo tudi Vitanje. Ta pražupnija je štela 20 podružnic, od teh jih je trinajst sedaj župnijskih, še vedno pa jih ima Šmartno 7 podružnic. Seveda poznamo na Slovenskem še več takih župnij, npr. Šentvid pri Stični še vedno ima 14 podružnic, prav toliko tudi Črnomelj. Župnija Šmartno pri Slovenj Gradcu je bila ustanovljena že okoli l. 850. Nekoč je imela naslov »opatijska cerkev«. S tem naslovom se je potem ponašala celjska župnijska cerkev, ki pa je leta 2006 postala stolnica.
Vikariatna župnija v Vitanju je do jožefinskih reform imela naslednje podružnice: Marijina cerkev na Hriberci, sv. Jernej /sv Anton/ v Breznu, sv. Marjeta v Spodnjem Doliču, sv. Vid na Hudinji, sv. Lambert v Skomarju in sv. Lovrenc na Stranicah. Zdaj imamo župnijsko cerkev sv. Petra in Pavla, sožupnijsko Hriberco in tri prave podružnice: sv. Jernej/Anton, sv. Marjeta in sv. Vid. Danes podružničnih cerkva ne gradimo več. Še vedno pa radi postavljamo vaške kapele, nekatere od njih so kar prave majhne cerkve. Nadvse hvalevredno pa je,da jih ohranjamo v dobrem stanju, saj so le take nam v ponos. (napisal p. Zdravko Jakop)

Župnijski urad

Župnijski urad Vitanje (Podrobni podatki)

Doliška cesta 12, 3205 VITANJE

tel.: 040 586 838

Alojz Vicman

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Svete Maše

Ponedeljek, sreda, sobota : 8:00

Torek, četrtek, petek: 19:00 (17:00)

Nedelje: Ob 8:30 in 10:30

2013, Izdelava: Izidor Šojč - izisojc(at)gmail.com
Joomla 3.0 templates. All rights reserved.